Hospice Zutphen

Corona-virus

Gasten- & bezoekersinformatie i.v.m. Corona

Om verspreiding van het Coronavirus zo veel mogelijk te voorkomen heeft het Hospice een aantal maatregelen genomen, die afwijken van onze gebruikelijke gastvrijheid. Wij willen u graag informeren over de afspraken die nu gelden voor u als gast en bezoeker. Wij zullen binnen die grenzen doen wat mogelijk is om uw verblijf zo aangenaam mogelijk te maken.

Wij houden ons aan de richtlijnen van het RIVM en aanvullende maatregelen die door het crisisteam van Hospice Zutphen noodzakelijk geacht worden.

 

RIVM

Wat kunt u doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen?

 • Was vaak uw handen en gebruik papieren handdoekjes
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten en gooi deze daarna weg
 • Schud geen handen
 • Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen
 • Bent u ziek?

Blijf thuis bij verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging

 • Heeft u ook koorts en/of benauwdheid? Dan blijven ook huisgenoten thuis. Als u 24 uur lang geen klachten heeft, mag u weer naar buiten

 

Bezoek

Hospice Zutphen maakt bezoek mogelijk binnen veilige kaders. Bij aanvang van de opname wordt dit besproken. Om het voor iedereen (gasten, zorgmedewerkers en huisartsen) zo veilig mogelijk te houden, gelden er een aantal voorwaarden.

Wij maken de volgende afspraken aangaande het bezoek:

 • Wij hanteren een maximaal aantal van twee bezoekers per dagdeel. (één bezoeker per keer of samen met zijn tweeën)
 • Wij verzoeken u vriendelijk om bij binnenkomst een mondkapje te dragen. Mocht u deze vergeten zijn, krijgt u er een door ons verstrekt. Ook op de gastenkamers vragen we u deze te dragen en 1,5 m. afstand te bewaren.
 • Wij verzoeken u vriendelijk om bij binnenkomst een mondkapje te dragen. Mocht u deze vergeten zijn, krijgt u er een door ons verstrekt. Ook op de gastenkamers vragen we u deze te dragen en 1,5 m. afstand te bewaren.
 • Bij aanvang van opname wordt met de gast en eerste contactpersoon van de familie besproken wie er op bezoek komen. Dat zijn directe familieleden en andere naasten in overleg met elkaar.
 • Buiten is ook bezoek mogelijk. We hebben een prachtige tuin waar gewandeld en met voldoende afstand tot elkaar gezeten kan worden. Op het terras kunnen maximaal twee bezoekers per gast aanwezig zijn. 
 • Het bezoek loopt bij voorkeur via de eerste contactpersoon van de familie, die doorgeeft dat de betreffende bezoekers welkom zijn als de volgende vragen met NEE beantwoord kunnen worden:

 

 1. Had u een of meerdere van deze klachten in de afgelopen 24 uur: hoesten, neusverkoudheid, koorts vanaf 38 graden, benauwdheidsklachten.
 2. Heeft u op dit moment een huisgenoot met koorts en/of benauwdheidsklachten?
 3. Heeft u het nieuwe coronavirus gehad (vastgesteld met een laboratoriumtest) en is dit in de afgelopen 14 dagen vastgesteld?
 4. Heeft u een huisgenoot/gezinslid met het nieuwe coronavirus (vastgesteld met een laboratoriumtest) en heeft u korter dan 14 dagen geleden contact gehad met deze huisgenoot/gezinslid terwijl hij/zij nog klachten had?
 5. Bent u in quarantaine omdat u direct contact hebt gehad met iemand waarbij het nieuwe coronavirus is vastgesteld?

 

Binnenkomst

Bij binnenkomst vragen we u om uw handen te reinigen met desinfectiemiddel, de pomp hiervoor hangt buiten voor de ingang. Koffie of thee wordt op de kamer gebracht.

 

Verblijfsruimtes

De huiskamer, de zitjes achterin het hospice en de stilteruimte zijn, naast de gastenkamers, toegankelijk voor bezoekers. In de huiskamer kunnen maximaal 4 personen tegelijk aanwezig zijn. De keuken is momenteel alleen toegankelijk voor de gasten tijdens de middag- en avondmaaltijd en voor onze zorgmedewerkers.
Mocht familie in overleg mee eten, dan wordt er door de gast en de familie op de gastenkamer of in de huiskamer gegeten.
Gasten en bezoekers kunnen gebruik maken van de toiletvoorziening die hoort bij de gastenkamer. Het terras grenzend aan de kamer is voor 2 bezoekers per gast mogelijk.

 

Logeren

Een overnachting met maximaal 2 personen is mogelijk op de gastenkamer, in overleg met de coördinator of de verpleegkundige. U verblijft dan op de gastenkamer en maakt gebruik van het toilet aldaar. Ook beschikken we over een logeerkamer (boven) met 2 bedden waar tegen kostprijs kan worden overnacht (15 euro pp incl. ontbijt). Tevens kan er gebruik gemaakt worden van een badkamer en toilet. 

 

Zorg door partner/naaste

We weten hoe fijn het kan zijn om tijdens uw verblijf in het hospice ook verzorgd te kunnen worden door uw partner of naaste. Ook in Coronatijd willen we dat mogelijk maken. Dit zal onderwerp van gesprek zijn bij de opname.

 

Rituelen rond het overlijden

Als hospice hebben wij een afscheidsritueel wanneer uw dierbare gestorven is. We nemen dan afscheid van u en uw naaste door met elkaar samen te komen op de gastenkamer. In deze tijd beperken we het afscheid nemen op bescheiden wijze met 2 of 3 familieleden en maximaal 1 of 2 zorgmedewerkers.

Familieleden die van te voren afscheid hebben genomen, wachten daarna buiten de gastenkamer of thuis op elkaar.

Na het afscheid op de kamer zullen we met de naasten en zorgmedewerkers de gast voor de ingang buiten het hospice uitgeleide doen, wanneer de kist naar buiten gereden wordt.

 

 

 

 

 

 

 kleinschalig, huiselijk, rustig en veilig