Hospice Zutphen

Onze vrijwilligers

Wat doen vrijwilligers?

De ruim honderd vrijwilligers in ons hospice zijn onmisbaar. De zorgvrijwilligers richten zich op dat wat nodig is voor onze gasten en hun familie. Zij ondersteunen bij de lichamelijke verzorging en bij het eten en drinken. Zij geven een luisterend oor en houden een gesprekje. Ook lezen ze voor, luisteren ze samen met u naar muziek of maken ze een wandeling. Daarnaast richten de vrijwilligers zich op ondersteuning van de familie en bieden ze troost op de momenten wanneer dat nodig is.
De zorgvrijwilligers zijn hiervoor opgeleid en worden begeleid door de coördinatoren en de verpleegkundigen.

Daarnaast zijn er in het hospice een groot aantal andere werkzaamheden die ook door vrijwilligers gedaan worden zoals de administratie, het secretariaat, tuinonderhoud, klusjes, bloemen, boodschappen, enzovoorts. Ook het bestuur van het hospice en het bestuur van de Stichting Vrienden van Hospice Zutphen bestaat uit vrijwilligers.

 

Op zoek naar een zinvolle vrijetijdsbesteding?

Hospice Zutphen heeft plaats voor nieuwe zorgvrijwilligers.

Wat doet een zorgvrijwilliger?

Zorgvrijwilligers nemen de dagelijkse zorg voor de gasten op zich. Daarbij moet je denken aan persoonlijke zorg, zoals hulp bij het wassen, aankleden en toiletgang. Maar ook een praatje maken, voorlezen, een spelletje doen, waken bij stervende gasten behoren tot de werkzaamheden. Daarnaast is het team zorgvrijwilligers verantwoordelijk voor het eten en drinken van de gasten, ontvang je het bezoek van de gasten en houd je het huis netjes (voor de schoonmaak zijn vaste medewerkers in dienst). Ook voor de naasten van onze gasten is veel aandacht en tijd en zo nodig bied je hen een luisterend oor.

Wij zoeken betrokken mensen die:

 • zich dienstbaar en respectvol op kunnen stellen
 • bereid zijn om de handen uit de mouwen te steken
 • een goede balans hebben tussen afstand en nabijheid
 • twee dagdelen per week beschikbaar zijn, waaronder een enkele keer ook een nacht (slaapdienst). Wij bieden:
 • Een achtergrond in de gezondheidszorg is niet nodig.
 • ongelofelijk mooi vrijwilligerswerk
 • een team van fijne collega’s
 • de kans om nieuwe dingen te leren door middel van een gedegen basistraining
 • begeleiding door coördinator en verpleegkundige
 • inspirerende themabijeenkomsten
 • supervisie
 • een jaarlijkse Verwendag voor vrijwilligers.

Informatiebijeenkomst

Heb je belangstelling om vrijwilliger te worden? In het najaar 2020 hopen wij een nieuwe training voor aspirant vrijwilligers te starten. Vooraf wordt een informatiebijeenkomst georganiseerd voor mensen die overwegen als zorgvrijwilliger aan de slag te gaan.  Wanneer dit alles gaat plaats vinden zal afhangen van de ontwikkelingen rondom de Coronapandemie.

Tijdens de bijeenkomst wordt een film getoond over het Hospice Zutphen, een zorgvrijwilliger vertelt over het werken in het hospice en een van de coördinatoren geeft achtergrondinformatie. Uiteraard is er ruimte voor vragen.

Wil je graag een uitnodiging wilt ontvangen voor deze bijeenkomst dan kun je je aanmelden via info@hospice-zutphen.nl. Graag bij deze aanmelding vermelden:  naam, emailadres en telefoonnummer. Ook kun je bellen met één van onze coördinatoren, Kathy de Vries of Tineke Breuer, via 0575-566333.

Ook voor andere vragen en meer informatie kun je contact met hen opnemen.

 

 kleinschalig, huiselijk, rustig en veilig