Hospice Zutphen

Onze vrijwilligers

Wat doen de vrijwilligers?

De ruim honderd vrijwilligers in ons hospice zijn onmisbaar. De zorgvrijwilligers zijn er volledig voor onze gasten en hun familie. Zij ondersteunen bij de lichamelijke verzorging, bij het eten en drinken, geven een luisterend oor en houden een gesprekje als u dat op prijs stelt. Ook lezen ze voor, luisteren ze samen met u naar muziek of maken samen met u een wandeling. Daarnaast richten de vrijwilligers zich op ondersteuning van de familie en bieden ze troost op de momenten wanneer dat nodig is. De zorgvrijwilligers zijn hiervoor opgeleid en worden begeleid door de coördinatoren en de verpleegkundigen.

Daarnaast is er in het hospice een groot aantal andere werkzaamheden dat ook door vrijwilligers gedaan wordt zoals de administratie, het secretariaat, tuinonderhoud, klusjes, bloemen, boodschappen, enzovoorts. Ook het bestuur van het hospice en het bestuur van de Stichting Vrienden van Hospice Zutphen bestaat uit vrijwilligers.

 

Op zoek naar een zinvolle vrijetijdsbesteding?

Wat doet een zorgvrijwilliger?

Zorgvrijwilligers nemen de dagelijkse zorg voor de gasten op zich. Daarbij moet je denken aan persoonlijke zorg, zoals hulp bij het wassen, aankleden en toiletgang. Maar ook een praatje maken, voorlezen, een spelletje doen en waken bij stervende gasten behoren tot de werkzaamheden. Daarnaast ben je als zorgvrijwilliger verantwoordelijk voor het eten en drinken van de gasten, ontvang je het bezoek van de gasten en houd je het huis netjes door het verrichten van licht huishoudelijke werkzaamheden (voor de schoonmaak zijn vaste medewerkers in dienst). Je bent er ook voor de naasten van onze gasten en biedt hen een luisterend oor.

 

Wij zoeken betrokken mensen die:

 • zich dienstbaar en respectvol op kunnen stellen;
 • bereid zijn om de handen uit de mouwen te steken;
 • een goede balans hebben tussen afstand en nabijheid;
 • twee dagdelen per week beschikbaar zijn, waaronder een enkele keer ook een nacht (slaapdienst).
 • graag willen leren en in staat zijn tot reflectie op hun eigen handelen.

     Een achtergrond in de gezondheidszorg is niet nodig.


Wij bieden:

 • ongelofelijk mooi vrijwilligerswerk
 • een team van fijne collega’s
 • de kans om nieuwe dingen te leren door middel van een gedegen basistraining
 • begeleiding door coördinator en verpleegkundige
 • inspirerende themabijeenkomsten
 • intervisie
 • een jaarlijkse Verwendag voor vrijwilligers.

 

Informatiebijeenkomst

Heb je belangstelling om vrijwilliger te worden? Jaarlijks organiseren wij  een training voor aspirant vrijwilligers. Vooraf wordt een informatiebijeenkomst georganiseerd voor mensen die overwegen als zorgvrijwilliger aan de slag te gaan.  Wanneer dit alles gaat plaatsvinden zal afhangen van de ontwikkelingen rondom de coronapandemie.

Tijdens de informatiebijeenkomst wordt een film getoond over het Hospice Zutphen, een zorgvrijwilliger vertelt over het werken in het hospice en een van de coördinatoren geeft achtergrondinformatie. Uiteraard is er ruimte voor vragen.

Wil je graag een uitnodiging ontvangen voor deze informatiebijeenkomst dan kun je je aanmelden via info@hospice-zutphen.nl. Graag bij deze aanmelding vermelden:  naam, emailadres en telefoonnummer. Ook kun je bellen met één van onze coördinatoren, Kathy de Vries of Tineke Breuer, via 0575-566333.

Ook voor andere vragen en meer informatie kun je contact met hen opnemen.

 

 kleinschalig, huiselijk, rustig en veilig