Hospice Zutphen

Faciliteiten en zorg

Faciliteiten
Hospice Zutphen is een ‘bijna-zoals-thuis-huis’ gericht op het welbevinden van de gasten. Om iedere gast zich thuis te kunnen laten voelen is er voor elke gast een eigen kamer waarin men zijn eigen sfeer kan creëren. Het hospice heeft vijf ruime kamers met eigen badkamer, telefoon en aansluiting voor TV en internet. Voor algemeen gebruik is er een grote zitkamer, een (eet)keuken, een logeerkamer, een stiltekamer, een patio, een tuin, een piano, een boekenkast, een televisie en draadloos internet. Alles wat er in een huis zoal zou kunnen zijn. Het werk dat daar bij hoort wordt zoveel mogelijk door vrijwilligers gedaan.

Het pand is rustig gelegen aan het water en een park aan de zuidwest kant van Zutphen. 

Zorg
De dagelijkse verzorging van de gast is in handen van zorgvuldig geselecteerde en opgeleide vrijwilligers. De verpleegkundige zorg wordt gegeven door een vast team verpleegkundigen van de thuiszorgorganisatie Groot Gelre. Allen zijn ervaren in palliatief verpleegkundige zorg. Deze zorg is 24 uur per dag beschikbaar.

De medische zorg wordt verleend door de eigen huisarts van de gast. Voor degenen die van verder weg komen heeft het hospice een afspraak met een aantal ervaren Zutphense huisartsen die deze zorg kunnen overnemen.  

Ook is er wekelijks een geestelijk verzorger is het hospice aanwezig. Daarnaast zijn er op verzoek van de gast verschillende soorten aanvullende zorg mogelijk zoals massage, muziek, geestelijke of spirituele begeleiding, levensverhalen.

Het hospice heeft contact met een kapper, pedicure en schoonheidsspecialiste die voor hun diensten naar het hospice komen.

 

Nazorg
Ongeveer zes weken na het overlijden, wordt de familie een evaluatiegesprek aangeboden. In dit gesprek is er gelegenheid om samen terug te kijken op de periode dat de gast in ons hospice verbleef. Er is ruimte om ervaringen en  gevoelens te bespreken en verdriet te delen.

Herdenkingsbijeenkomst
Jaarlijks organiseert het hospice herdenkingsbijeenkomsten voor alle dierbaren van gasten die overleden zijn. Tijdens deze bijeenkomst worden de overledenen respectvol en liefdevol herdacht. Voor nabestaanden is er ruimte om zelf een bijdrage aan de dienst te leveren. Deze bijeenkomst wordt vaak als zeer troostrijk en waardevol ervaren.

 kleinschalig, huiselijk, rustig en veilig