Hospice Zutphen

Onze zorg

Over het hospice

Een hospice is er voor terminaal zieke mensen in de laatste levensfase, ongeacht leeftijd, religie of financiële draagkracht. ‘Terminaal’ wil zeggen dat de behandelende arts verwacht dat de patiënt niet meer beter wordt en nog maar kort zal leven.

Omstandigheden in de thuissituatie kunnen aanleiding zijn om voor het hospice te kiezen, waar de zorgvrijwilligers de zorg kunnen overnemen. Er blijft alle ruimte voor familie en mantelzorgers om daar zelf een aandeel in te hebben en het geeft hen de mogelijkheid om in alle rust aandacht voor elkaar te hebben.

 

Faciliteiten en zorg

Faciliteiten
Hospice Zutphen is een ‘bijna-zoals-thuis-huis’ gericht op het welbevinden van de gasten. Om iedere gast zich thuis te kunnen laten voelen is er voor elke gast een eigen kamer waarin men zijn eigen sfeer kan creëren. Het hospice heeft vijf ruime kamers met eigen badkamer, telefoon en aansluiting voor TV en internet. Voor algemeen gebruik is er een grote zitkamer, een (eet)keuken, een logeerkamer, een stiltekamer, een patio, een tuin, een piano, een boekenkast, een televisie en draadloos internet. Alles wat er in een huis zoal zou kunnen zijn. Het werk dat daar bij hoort wordt zoveel mogelijk door vrijwilligers gedaan.

Het pand is rustig gelegen aan het water en een park aan de zuidwest kant van Zutphen. 

Zorg
De dagelijkse verzorging van de gast is in handen van zorgvuldig geselecteerde en opgeleide vrijwilligers. De verpleegkundige zorg wordt gegeven door een vast team verpleegkundigen van de thuiszorgorganisatie Groot Gelre. Allen zijn ervaren in palliatief verpleegkundige zorg. Deze zorg is 24 uur per dag beschikbaar.

De medische zorg wordt verleend door de eigen huisarts van de gast. Voor degenen die van verder weg komen heeft het hospice een afspraak met een aantal ervaren Zutphense huisartsen die deze zorg kunnen overnemen.  

Ook is er wekelijks een geestelijk verzorger is het hospice aanwezig. Daarnaast zijn er op verzoek van de gast verschillende soorten aanvullende zorg mogelijk zoals massage, muziek, geestelijke of spirituele begeleiding, levensverhalen.

Het hospice heeft contact met een kapper, pedicure en schoonheidsspecialiste die voor hun diensten naar het hospice komen.

 

Nazorg
Ongeveer zes weken na het overlijden, wordt de familie een evaluatiegesprek aangeboden. In dit gesprek is er gelegenheid om samen terug te kijken op de periode dat de gast in ons hospice verbleef. Er is ruimte om ervaringen en  gevoelens te bespreken en verdriet te delen.

Herdenkingsbijeenkomst
Jaarlijks organiseert het hospice herdenkingsbijeenkomsten voor alle dierbaren van gasten die overleden zijn. Tijdens deze bijeenkomst worden de overledenen respectvol en liefdevol herdacht. Voor nabestaanden is er ruimte om zelf een bijdrage aan de dienst te leveren. Deze bijeenkomst wordt vaak als zeer troostrijk en waardevol ervaren.

 

Geestelijke zorg

In ons hospice vinden we het belangrijk dat niet alleen de lichamelijke zorg goed is,  maar ook dat er aandacht en tijd is voor levensvragen, daarom is er een geestelijk verzorger verbonden aan het hospice. Hij is er voor iedereen ongeacht religieuze achtergrond of levensovertuiging. Hij komt altijd even met u kennis maken, u kunt dan aangeven of u behoefte heeft aan een gesprek. De gesprekken zijn vertrouwelijk. Deze begeleiding is er ook voor naasten, altijd in overleg met de gast.

Mensen die in het hospice verblijven zijn terminaal, dat houdt in dat de huisarts verwacht dat ze binnen nu en drie maanden zullen komen te overlijden. Dat betekent dat mensen naar het hospice komen om de laatste fase van hun leven door te brengen. De confrontatie met eindigheid kan zingevings- en levensvragen oproepen, zoals:

  • hoe wil ik de tijd die rest invullen?
  • wat geeft mij troost en kracht?
  • hoe kan ik goed afscheid nemen?
  • hoe kijk ik terug op mijn leven?
  • wat heeft dit laatste stukje nog voor zin?
  • wat komt hierna?
  • hoe kan ik omgaan met angst?
  • waarom overkomt mij dit?

Deze zingevingsvragen zijn vaak een zoektocht. De geestelijk begeleider kan u helpen met het ordenen van gedachtes en gevoelens om zo dichterbij een eigen antwoord te komen. De gesprekken kunnen helpen om datgene wat u overkomt beter te begrijpen in het grotere levensverhaal. Soms kan een vraag, een gedicht of een verhaal een ander licht werpen op de situatie. Samen gaan we op zoek naar wat troost en kracht geeft.

 

Praktische zaken

1. Dagindeling
De gast geeft zelf het tempo van de dag aan en dat wordt door vrijwilligers en verpleegkundigen zo goed mogelijk gevolgd. Zo kan er bij voorbeeld eerst rustig ontbeten worden en daarna de verzorging plaats vinden. Of, als de gast net lekker slaapt kunnen praktische zaken gewoon even wachten.

2. Bezoek
Het hospice kent geen bezoektijden: net als thuis kan de gast de hele dag bezoek ontvangen. Op verzoek van de gast kan het bezoek wel beperkt worden. Naasten kunnen ook ’s nachts bij de gast blijven.

3. De kamer
Het hospice heeft 5 ruime gastenkamers. Iedere kamer heeft een eigen badkamer met douche en toilet. De kamer is volledig ingericht maar veel gasten nemen wat persoonlijke dingen van huis mee om een vertrouwde omgeving te scheppen. Te denken valt aan klein meubilair, schilderijen, foto’s etc. Huisdieren mogen, afhankelijk van de omstandigheden en na overleg met de coördinatoren soms meekomen.

4. Maaltijden
In het hospice worden de maaltijden met veel zorg door de vrijwilligers bereid. Zij houden zoveel mogelijk rekening met de wensen van de gast, niet alleen wat betreft het eten zelf maar ook het moment waarop gegeten wordt.

Voor de naasten van de gast bestaat de mogelijkheid om in de gastenkeuken zelf een maaltijd te bereiden. Iedere gast heeft een eigen ruimte in de voorraadkast en in de gastenkoelkast.

5. De was
Vrijwilligers doen de was. Het wasgoed van elke gast wordt apart gewassen en gestreken.

6. Blijven slapen
Familie of naasten kunnen blijven slapen op de logeerkamer. Daar staan twee bedden en er is een badkamer. Als de situatie erom vraagt kan er ook op de slaapbank in de gastenkamer overnacht worden. Beide opties in overleg met de coördinator en tegen een geringe vergoeding.

7. Tuin en patio
Het hospice beschikt over een patio en een tuin voor gezamenlijk gebruik. De patio ligt beschut zodat het er al gauw plezierig toeven is. De patio is toegankelijk voor rolstoelen en bedden zodat de gasten ook lekker naar buiten kunnen.

8. De keuken
De keuken is het hart van het hospice met de grote keukentafel als centrum. Gasten kunnen, wanneer zij dit wensen, hier (samen) eten of iets drinken. Er is altijd wel een vrijwilliger in de buurt voor een praatje.

9. De huiskamer
Het hospice heeft een ruime huiskamer met lekkere stoelen en banken, tafels om aan te zitten, een TV, een piano en een boekenkast met leenboeken. Er is ook een speelhoek voor de kleintjes. Mocht u even iets rustiger willen zitten dan is er nog een andere kleinere zithoek met speelplek aan de andere kant van het hospice.

10. De stiltekamer
Het hospice heeft een mooie stiltekamer waar gasten, hun naasten en iedereen die in het hospice werkt zich kan terugtrekken wanneer daar behoefte toe is.

 kleinschalig, huiselijk, rustig en veilig