Hospice Zutphen

Onze zorg

Over het hospice

Een hospice is er voor zieke mensen in de laatste levensfase, ongeacht leeftijd, religie of financiële draagkracht. U of de mensen uit uw omgeving kunnen een beroep op het hospice doen als de behandelend arts verwacht dat u of uw familielid niet meer beter wordt en nog maar kort zal leven.

Omstandigheden in de thuissituatie kunnen voor u aanleiding zijn om voor het hospice te kiezen, waar onze zorgvrijwilligers de zorg kunnen overnemen. Er blijft alle ruimte voor u als familie en/of mantelzorgers om daar zelf een aandeel in te hebben en het geeft u de mogelijkheid om in alle rust aandacht voor elkaar te hebben.

 

Faciliteiten en zorg

Faciliteiten
Hospice Zutphen is een ‘bijna-zoals-thuis-huis’ gericht op uw welbevinden. U beschikt over een eigen kamer waarin u uw eigen sfeer kunt creëren. Het hospice heeft vijf ruime kamers met een eigen badkamer, telefoon en aansluiting voor TV en internet. Daarnaast kunt u gebruik maken van de  grote gezellige zitkamer, de (eet)keuken, een logeerkamer, de stiltekamer, patio,  tuin, piano,  boekenkast, televisie en draadloos internet. 

Het hospice is rustig gelegen aan het water en aan een park aan de zuidwest kant van Zutphen. Alle kamers hebben uitzicht op de tuin en/of het water en vanuit iedere kamer kun je naar buiten. 

Zorg
Uw persoonlijke verzorging is in handen van zorgvuldig geselecteerde en opgeleide vrijwilligers. De verpleegkundige zorg wordt gegeven door een vast team verpleegkundigen van de thuiszorgorganisatie Acare. Allen zijn ervaren in palliatief verpleegkundige zorg. Deze zorg is 24 uur per dag beschikbaar.

De medische zorg wordt verleend door uw eigen huisarts. Voor degenen die van verder weg komen heeft het hospice een afspraak met een aantal ervaren Zutphense huisartsen die deze zorg kunnen overnemen.  

Ook is er wekelijks een geestelijk verzorger in het hospice aanwezig. Daarnaast kunt u desgewenst gebruik maken van verschillende soorten aanvullende zorg zoals muziek, geestelijke of spirituele begeleiding, aromatherapie of hand- en voetmassage.

Het hospice heeft contact met een kapper, pedicure en schoonheidsspecialiste die voor hun diensten naar het hospice komen.

Nazorg
Ongeveer zes weken na het overlijden wordt de familie een evaluatiegesprek aangeboden. In dit gesprek is er gelegenheid om samen terug te kijken op de periode dat u of uw familielid in ons hospice verbleef. Er is ruimte om ervaringen en gevoelens te bespreken en verdriet te delen.

Herdenkingsbijeenkomst
Jaarlijks organiseert het hospice herdenkingsbijeenkomsten voor alle dierbaren van gasten die overleden zijn. Tijdens deze bijeenkomst worden de overledenen respectvol en liefdevol herdacht. De herdenkingsbijeenkomsten worden vaak als zeer troostrijk en waardevol ervaren.

Geestelijke zorg

In ons hospice vinden we het belangrijk dat niet alleen de lichamelijke zorg goed is,  maar dat er ook aandacht en tijd is voor levensvragen. Daarom is er een geestelijk verzorger verbonden aan het hospice. Zij is er voor iedereen ongeacht religieuze achtergrond of levensovertuiging. De geestelijk verzorger komt altijd even met u kennis maken, u kunt dan aangeven of u al dan niet behoefte heeft aan een gesprek. De gesprekken zijn vertrouwelijk. Deze geestelijke begeleiding is er ook voor naasten.

Mensen die in het hospice verblijven zijn terminaal. Dat betekent dat mensen naar het hospice komen om de laatste fase van hun leven door te brengen. De confrontatie met eindigheid kan zingevings- en levensvragen oproepen, zoals:

  • hoe wil ik de tijd die mij nog rest invullen?
  • wat geeft mij troost en kracht?
  • hoe kan ik goed afscheid nemen?
  • hoe kijk ik terug op mijn leven?
  • wat heeft dit laatste stukje nog voor zin?
  • wat komt hierna?
  • hoe kan ik omgaan met angst?
  • waarom overkomt mij dit?

Deze zingevingsvragen zijn vaak een zoektocht. De geestelijk begeleider kan u helpen met het ordenen van gedachten en gevoelens om zo dichterbij een eigen antwoord te komen. De gesprekken kunnen helpen om datgene wat u overkomt beter te begrijpen in het grotere levensverhaal. Soms kan een vraag, een gedicht of een verhaal een ander licht werpen op de situatie. Samen gaan we op zoek naar wat u troost en kracht geeft.

Praktische zaken

Dagindeling
U geeft zelf het tempo van de dag aan en dat wordt door de vrijwilligers en verpleegkundigen als het enigszins kan gevolgd. Wanneer u bijvoorbeeld liever eerst ontbijt voordat u verzorgd wordt, kan dat altijd. Of, als u net lekker slaapt kunnen praktische zaken gewoon even wachten.

Bezoek
Het hospice kent geen bezoektijden: net als thuis kunt u de hele dag bezoek ontvangen. Op uw verzoek  kan het bezoek natuurlijk wel beperkt worden. Uw naasten kunnen ook ’s nachts bij u blijven. Voor uw partner beschikken wij over een koppelbed.

De kamer
Het hospice heeft vijf ruime kamers. Iedere kamer heeft een eigen badkamer met douche en toilet. Alle kamers zijn volledig en smaakvol ingericht maar veel gasten nemen wat persoonlijke dingen van huis mee, zoals foto’s, kunst of klein meubilair, om de kamer letterlijk wat meer het ‘thuisgevoel’ te geven. Wilt u heel graag uw huisdier bij u houden dan is daarover overleg mogelijk met de coördinatoren.

Maaltijden
In het hospice worden de maaltijden met veel zorg door de vrijwilligers bereid. Zij houden zoveel mogelijk rekening met uw wensen, niet alleen wat betreft het eten zelf maar ook met het moment waarop u graag wilt eten.

Voor uw naasten bestaat de mogelijkheid om in de gastenkeuken zelf een maaltijd te bereiden. Iedere gast heeft een eigen ruimte in de voorraadkast en in de gastenkoelkast.

De was
Vrijwilligers doen de was. Het wasgoed van iedere gast wordt apart gewassen en gestreken.

Blijven slapen
Uw familieleden/naasten kunnen blijven slapen op de logeerkamer. Daar staan twee bedden en de logeerkamer heeft een eigen badkamer. Als de situatie erom vraagt kan een familielid/naaste ook op de slaapbank in uw kamer overnachten. Beide opties in overleg met de coördinator en tegen een geringe vergoeding.

Tuin en patio
Het hospice beschikt over een patio en een tuin voor gezamenlijk gebruik. Op de patio kijkt u, zittend in uw (rol)stoel of liggend in uw bed, uit over het water. Het is er heerlijk beschut waardoor het er al gauw plezierig toeven is.

De keuken
De keuken is het hart van het hospice met de grote keukentafel als centrum. Hier kunt u, wanneer u dit wenst, (samen) iets eten of drinken. Er is altijd wel een vrijwilliger in de buurt voor een praatje als u dat wilt.

De huiskamer
Het hospice heeft een ruime huiskamer met lekkere stoelen en banken, tafels om aan te zitten, een TV, een piano en een boekenkast gevuld met boeken die u kunt lenen. Er is ook een speelhoek voor de kleintjes. Mocht u even iets rustiger willen zitten dan is er nog een andere kleinere zithoek met speelplek aan de andere kant van het hospice.

De stiltekamer
Het hospice heeft een mooie stiltekamer waar u, uw naasten en iedereen die in het hospice werkt zich kan terugtrekken wanneer daar behoefte aan is.

 kleinschalig, huiselijk, rustig en veilig