Hospice Zutphen

Crowdfund-actie van De Vrienden

Stichting Vrienden Hospice Zutphen zet zich al jaren in om het Hospice financieel te ondersteunen. Zo is twee jaar geleden met de actie Kleurrijk Leven geld opgehaald door de verkoop van kunstwerken. Deze keer doen we dat met een crowdfund-actie, omdat een fysiek evenement nu helaas niet mogelijk is vanwege corona.

Om tijdens de warme zomers het comfort van met name onze gasten, maar ook hun bezoekers en de medewerkers van het hospice, te verbeteren, is het doel van deze crowdfund-actie geld in te zamelen voor airconditioning in het hospice.

We nodigen u graag uit om een bedrag te doneren. Alle kleine beetjes helpen! Daarom zijn we blij met elke gift van iedereen die het hospice een warm hart toedraagt.
Op deze website staat een filmpje en kan er gedoneerd worden:  https://stichting-vrienden-hospice-zutphen.kentaa.nl/

Continue Reading

Bezoek en Corona

Gasten- & bezoekersinformatie i.v.m. Corona

Om verspreiding van het Coronavirus zo veel mogelijk te voorkomen heeft het Hospice een aantal maatregelen genomen, die afwijken van onze gebruikelijke gastvrijheid. Wij willen u graag informeren over de afspraken die nu gelden voor u als gast en bezoeker. Wij zullen binnen die grenzen doen wat mogelijk is om uw verblijf zo aangenaam mogelijk te maken.

Wij houden ons aan de richtlijnen van het RIVM en aanvullende maatregelen die door het crisisteam van Hospice Zutphen noodzakelijk geacht worden. Onderstaande informatie kan, afhankelijk van de verspreiding van het virus, tussentijds aangepast worden. Vraagt u bij opname altijd even naar de actuele afspraken in het hospice.

RIVM

Wat kunt u doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen?

 • Was vaak uw handen en gebruik papieren handdoekjes
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten en gooi deze daarna weg
 • Schud geen handen
 • Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen
 • Bent u ziek?

Blijf thuis bij verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging

 • Heeft u ook koorts en/of benauwdheid? Dan blijven ook huisgenoten thuis. Als u 24 uur lang geen klachten heeft, mag u weer naar buiten

 Bezoek

Hospice Zutphen maakt bezoek mogelijk binnen veilige kaders. Bij aanvang van de opname wordt dit besproken. Om het voor iedereen (gasten, zorgmedewerkers en huisartsen) zo veilig mogelijk te houden, gelden er een aantal voorwaarden.

Wij maken de volgende afspraken aangaande het bezoek:

 • Wij hanteren een maximaal aantal van twee bezoekers per dagdeel, maximaal 2 dagdelen per dag. Ook een echtgenoot(e) wordt meegerekend bij twee bezoekers maar is wel de hele dag welkom.
 • Bij aanvang van opname wordt met de gast en eerste contactpersoon van de familie besproken wie er op bezoek komen. Dat zijn directe familieleden en andere naasten in overleg met elkaar
 • Het bezoek loopt bij voorkeur via de eerste contactpersoon van de familie, die doorgeeft dat de betreffende bezoekers welkom zijn als de volgende vragen met NEE beantwoord kunnen worden:
 1. Had u een of meerdere van deze klachten in de afgelopen 24 uur: hoesten, neusverkoudheid, koorts vanaf 38 graden, benauwdheidsklachten.
 2. Heeft u op dit moment een huisgenoot met koorts en/of benauwdheidsklachten?
 3. Heeft u het nieuwe coronavirus gehad (vastgesteld met een laboratoriumtest) en is dit in de afgelopen 14 dagen vastgesteld?
 4. Heeft u een huisgenoot/gezinslid met het nieuwe coronavirus (vastgesteld met een laboratoriumtest) en heeft u korter dan 14 dagen geleden contact gehad met deze huisgenoot/gezinslid terwijl hij/zij nog klachten had?
 5. Bent u in quarantaine omdat u direct contact hebt gehad met iemand waarbij het nieuwe coronavirus is vastgesteld?

Binnenkomst

Bij binnenkomst vragen we u om uw handen te reinigen met desinfectiemiddel, de pomp hiervoor hangt buiten voor de ingang. Een mondkapje is verplicht. Koffie of thee wordt op de kamer gebracht.

Verblijfsruimtes

De verblijfsruimtes zijn op dit moment niet toegankelijk voor anderen dan de medewerkers, tenzij er sprake is van waken of overlijden. Het aantal aanwezigen blijft dan echter beperkt in overleg met de coördinator.

Gasten en bezoekers kunnen gebruik maken van de toiletvoorziening die hoort bij de gastenkamer.

 Zorg door partner/naaste

We weten hoe fijn het kan zijn om tijdens uw verblijf in het hospice ook verzorgd te kunnen worden door uw partner of naaste. Ook in Coronatijd willen we dat mogelijk maken. Dit zal onderwerp van gesprek zijn bij de opname. 

 

 

 

Continue Reading

Informatiebijeenkomst

Informatiebijeenkomst Hospice Zutphen

Altijd al eens binnen willen kijken in een hospice? Benieuwd hoe het daar toe gaat? Of vindt u het misschien een beetje eng?

Hospice Zutphen is een ‘Bijna zoals thuis huis’ voor mensen die in de laatste fase van hun leven verkeren. Onze vrijwilligers bieden warme zorg aan onze gasten en hun familie. Dit geeft alle ruimte om op een persoonlijke en waardige manier afscheid van het leven te nemen. De vrijwilligers worden daarbij ondersteund door een deskundig team van verpleegkundigen waardoor 24 uur per dag de juiste hulp geboden kan worden bij alle ongemakken die zich voor kunnen doen.
Veel mensen denken dat ons werk zwaar is, omdat we werken in de nabijheid van de dood. Maar juist het leven en alles wat daarin van wezenlijk belang is staat bij ons centraal. Zo beleven we met elkaar mooie momenten. Dat dit ook door onze gasten en hun familie zo ervaren wordt horen we terug in de nagesprekken: ‘Moeder voelde zich gelijk thuis’, ‘Het gaf ons rust om te weten dat we haar rustig even achter konden laten met zoveel lieve mensen om haar heen’, ‘Niet alleen voor mijn man, ook voor mij was er een luisterend oor’, ‘ik was jarenlang mantelzorger voor mijn man, in het hospice kon ik weer echtgenote zijn’.

Vanwege de Corona maatregelen kunnen wij op dit moment geen informatiebijeenkomsten organiseren. Bent u of is een familielid ziek en wilt u toch graag komen kijken neemt u dan contact op met één van onze coördinatoren. Zij overleggen dan met u wat de mogelijkheden zijn om toch een indruk van het hospice te krijgen. Tel. 0575 566 333

Continue Reading

Tuinfeest

Ze kreeg de kamer aan de tuinkant van het hospice. Tot onze verassing wist ze die ruimte op een bijzondere manier te benutten. Ze sleepte, voor zover ze dat nog kon, de tuinstoelen onder de boom, midden in de tuin. Even had ze haar eigen tuin, met tuinman. Prinsesheerlijk zat ze daar.

Wat zou je nog graag willen? Meerdere keren hadden we deze vraag al gesteld aan die jonge vrouw. Uiteindelijk trok ze de stoute schoenen aan.

Rond het vuur

‘Je hebt het al zo vaak gevraagd, nu weet ik wat ik nog zo graag zou willen. Thuis had ik een vuurkorf. En niets was zo gezellig als met een paar mensen ’s avonds rond het vuur in de tuin. Zou dat hier ook kunnen?’

In het hospice gaat het om de belangrijke dingen in het leven. Op een intieme manier samen zijn met de mensen die je dierbaar zijn. Dus natuurlijk kon deze wens in vervulling gaan. Ze kon nog alles zelf regelen met haar familie en vrienden. De vuurkorf werd opgehaald. Er kwam een extra koelkastje voor eten en drinken. Iedereen nam zijn eigen stoel en soms een tafel mee. 

Moeilijk

Sommigen vonden het best moeilijk om te komen. Hoe is dat bij zo’n hospice? En ja, we gaan op bezoek bij iemand die bezig is afscheid te nemen van het leven! Maar toch…. iedere dag werd de lijst van gasten groter. Uiteindelijk op die mooie zomerse zondagavond zat ze als een prinses tussen al die mensen die haar dierbaar waren. Een bijzondere avond!

Continue Reading

Go with the flow

Ze was nog volop aan het solliciteren, wilde meer zekerheid in plaats van steeds tijdelijke contracten. Maar na een paar dagen ziek zijn en wat onderzoek kwam die vernietigende diagnose. Nog een paar maanden: niets meer aan te doen. Noldie, haar naam mag in de krant: ‘dan word ik tenminste nog een beetje beroemd’.

Taxichauffeur
Wat vond ze het erg om haar baan als taxichauffeur op te geven. Het was zo’n leuk werk om al die oude mensen op een prettige manier overal naar toe te rijden. En dan ook nog zulke fijne collega’s. Die paar maanden heeft ze gekregen. Ze benut ze volop om alles wat ze af wil ronden goed te regelen.

Zonnebloemen
Veel tijd gaat naar de dierbare mensen om haar heen, familie, vrienden en vooral haar zoon. Haar zus uit Australië nog zien die speciaal naar Nederland komt. In het hospice kreeg ze de ‘gele kamer’. Haar lievelingskleur. En de kleur van zonnebloemen waar ze zo gek op is, haar kamer staat er vol mee. Ook dierbare spullen kwamen mee zodat het nog zoveel mogelijk lijkt op thuis. Echt een warme kamer. Net zo warm als Noldie zelf. Volop  heeft ze nog belangstelling voor de andere gasten in het hospice. Graag wil ze nog wat voor hen doen. Noldie accepteert het leven zoals het komt: ‘go with the flow’. Waar je kunt moet je zelf het heft in handen nemen, maar daar waar je niets kunt veranderen kun je je beter overgeven. Zo houdt ze het
leven leefbaar en geniet van dat wat nog wel is. Een bijzondere vrouw!

Continue Reading

Duiker te water

Meneer H. kwam doodziek aan in het hospice. Hij zag geel, en zijn nieren functioneerden niet goed. In het ziekenhuis kreeg hij een aantal vervelende onderzoeken om precies vast te stellen wat de oorzaak was. Vermoed werd dat meneer een terminale ziekte heeft. Na een paar weken knapte meneer echter steeds meer op. Hij begon weer te eten. Hij werd minder geel. Uiteindelijk bleek uit bloedonderzoek dat een aantal waarden zich herstelden.

Weer naar huis

Langzaam begon meneer te revalideren. Het was wel een hele overgang voor hem. Hij was al bezig om afscheid te nemen van het leven en zijn dierbaren. Omdat hij zijn vrouw miste die nog niet zolang geleden was overleden had hij er vrede mee om afscheid te moeten nemen van het leven. Maar nu moest hij het leven weer oppakken. Samen met zijn kinderen bereidde hij zich voor op terugkeer naar huis.

Trouwring

Op één van de laatste dagen in het hospice zat meneer op het balkon boven het water. Doordat hij zo was afgevallen gleden door een onverhoedse beweging zijn trouwring en die van zijn overleden vrouw van zijn vinger. Door een gleuf tussen de planken van het balkon, belanden ze in het water. Zijn zoons konden nog één ring redden, maar de ring van zijn vrouw belandde in de modder onder water. Meneer was zeer gehecht aan deze ring. Zijn kinderen onderkenden dat en regelden een bevriend duiker. Deze kwam enkele dagen later toen meneer al naar huis was vertrokken.
Onder het belangstellende oog van vrijwilligers van het hospice ging deze te water. Te midden van waterhoentjes en ganzen, zwom onze kikvorsman naar het balkon en dook onder voor zijn zoektocht. Helaas de ring werd niet meer gevonden.

Continue Reading

 kleinschalig, huiselijk, rustig en veilig